perjantai 25. helmikuuta 2011

"Onks tää teidän ongelma?"

Katselen televisiota helvetin vähän. Avara luonto, Simpsonit ja jotkut rikossarjat houkuttelevat sohvalle ajoittain, mutta muuten annan laitteen olla.

Eilen näin sattumalta, kun MTV3 mainosti Hjalliksen kanssa -ohjelmaa, jossa vieraana oli Anni Sinnemäki. Päätin, että katsellaanpa tämä, kiinnosti nähdä tällaisten tyyppien kohtaaminen. Ohjelman voi näemmä katsoa Katsomostakin.

MTV3 ei varmasti ole mikään ajankohtaisjournalismin ylväin airut, mutta tämä puolituntinen oli kyllä melkoinen pohjanoteeraus. Harkimo ei kuunnellut yhtään, mitä Sinnemäki sanoi, vaan keskeytti ja intti vastaan kuin joku ymmärryskyvytön teini. Tiedän, että mies ei ole toimittaja, mutta sitä suuremmalla syyllä sopii kysyä, miksi juuri hänen halutaan tekevän tällaista ohjelmaa.

Harkimo lateli pitkät pätkät omia, vuosikymmenten takaa kumpuavia talous vs. ympäristö -vastakkainasettelujaan ja muotoili kysymyksensä tyyliin "onks tää teidän ongelma", tultuaan juuri itse siihen tulokseen, että näin on.

Onko niin, että Hjallis vetää ohjelmassa jotakin outoa yksinkertaisen kansanmiehen roolia? Mies puhui välillä aivan sekavia. Hän intti inttämistään, kuinka ympäristöasiat eivät äänestäjiä kiinnosta kun arki on niukkaa ja rahasta on pulaa, ja että vihreiden pitäisi tarjota enemmän kuin pelkkiä ympäristöasioita, jotta puolue saisi lisää kannatusta.

Sinnemäki huomautti, että vihreiden äänestäjissä on itse asiassa melkoisesti pienituloisia. Esimerkiksi opiskelijoita ja kaiken maailman silpputyöläisiä. Mitä taas vihreiden "tarjontaan" tulee, Hjallis ei ole vissiin huomannut, että puolueella on ihan oikeasti ajatuksia myös esimerkiksi verotuksesta ja taloudesta. Olisiko kannattanut tarttua niihin?

Turkistarhausta mies piti liian pienenä teemana koska se on niin pieni elinkeino. Sinnemäki vastasi, että sehän on aika suuri eettinen kysymys. Väkisin tuli mieleen, että tämä on jotain outoa näytelmää, jossa Sinnemäelle lanataan helppo väylä näyttää fiksummalta kuin onkaan.

Ehkä tällaisen vatvomiseen ei kannattaisi tuhlata aikaa, mutta omituisen olon tuo "keskustelu" jätti. Joko Harkimo on todella hölmö tai sitten hän yrittää keksimällä keksiä haastattelijan roolilleen näkemyksiä, jotka provosoivat tyhmyydellään haastateltavia. Kumpikin vaihtoehto on huono, kuten lopputuloskin.

Televisio ei ole erityisen älykäs väline, tiedetään. Parhaatkin keskusteluohjelmat pitävät yleensä osanottajansa tiukasti omissa karsinoissaan niin, että mitään vuoropuhelua ei synny, inttämistä vain. Tiukasti rajattu ohjelma-aika ei anna mahdollisuutta argumentoinnille, joten ne pärjäävät, jotka keksivät mieleenpainuvimmat sloganit, oli niissä sitten järkeä tai ei.

Ihan samahan se mulle on kun en juuri telkkaria kattele, mutta se tässä harmittaa, että valtava osa kansasta muodostaa käsityksensä esimerkiksi poliitikoista nimenomaan television perusteella. Sillä saattaa ilmeisesti olla arvaamattomia seurauksia, kuten olen tässä viime aikoina ollut vaaligallupeista huomaavinani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tätä mieltä minä olen, entä sinä?